Ζερβά Ν. 56, Γλυφάδα | Τηλέφωνο: 2109632994 | Κινητά: 6937651032 - 6932522666 - 6946333117

2021: Η ΑΥΓΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η Ολυμπιακή σημαία, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων

έχει πέντε συμπλεκόμενους μεταξύ τους κύκλους χρώματος μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου, κόκκινου σε ένα λευκό υπόβαθρο. Είναι γνωστοί ως Ολυμπιακοί κύκλοι.

To 1913, o Πιερ ντε Κουμπερτέν χρησιμοποίησε τα 5 αυτά χρώματα μαζί με το λευκό background της σημαίας, ώστε να εκπροσωπήσει όλα τα κράτη που συμμετείχαν στους αγώνες εκείνη τη χρονιά.[1] Οι κύκλοι είναι πέντε συμπλεκόμενοι μεταξύ τους κύκλοι μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου και κόκκινου χρώματος σε λευκό υπόβαθρο. Με τους κύκλους στόχευε να εκπροσωπήσει τις πέντε ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία.[2] Σύμφωνα με τον Κουμπερτέν, τα χρώματα των κύκλων και το λευκό υπόβαθρο περιλαμβάνουν τα χρώματα που συνθέτουν την σημαία κάθε διαγωνιζόμενου έθνους εκείνη τη στιγμή. Αφού εισήχθη ως σημαία, ο Κουμπερτέν δήλωσε το παρακάτω στην έκδοση του περιοδικού Olympique για τον Αύγουστο 1913:[3]

... τα έξι συνδυασμένα μεταξύ τους χρώματα [συμπεριλαμβανομένου του λευκού υπόβαθρου της σημαίας] με αυτό το τρόπο αναπαράγουν τα χρώματα κάθε χώρας χωρίς εξαίρεση. Το μπλε και το κίτρινο της Σουηδίας, το μπλε και το λευκό της Ελλάδας, τις τρίχρωμες σημαίες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Περιλαμβάνονται επίσης το κίτρινο και το κόκκινο της Ισπανίας, οι πρωτοποριακές σημαίες της Βραζιλίας και της Αυστραλίας, καθώς και αυτές της αρχαίας Ιαπωνίας και της σύγχρονης Κίνας. Αυτό είναι πραγματικά ένα διεθνές έμβλημα.


Παρουσίασε τη σημαία με τους κύκλους τον Ιούνιο του 1914 στο Ολυμπιακό Συνέδριο που έγινε στο Παρίσι, 2 χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη (οι πρώτοι αγώνες με συμμετοχές από 5 ηπείρους).

Η σημαία των ολυμπιακών αγώνων έχει και έναν άλλο παγκόσμιο ενωτικό χαρακτήρα. Οι σημαίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών του κόσμου αποτελούνται από τον συνδυασμό 2 ή περισσότερων χρωμάτων από τα έξι της ολυμπιακής σημαίας π.χ. Ελλάδα -> λευκό-μπλε, Ισπανία -> κίτρινο-κόκκινο, Η.Π.Α. -> λευκό-κόκκινο-μπλε κτλ.

Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι σχεδιάστηκαν το 1913, υιοθετήθηκαν το 1914 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920.


Μοιραστείτε το...


Αρχείο Ανακοινώσεων

Πλοηγηθείτε στο αρχείο ανακοινώσεων για να βρείτε όλες τις παλαιότερες ανακοινώσεις.
Αρχείο Ανακοινώσεων

Γυμναστικός Σύλλογος Γλυφάδας

Μέσα στα 10 καλύτερα αθλητικά σωματεία από τα 300 βαθμολογούμενα της ομοσπονδίας στίβου του ΣΕΓΑΣ.
  • 2109632994 |
  • gs-glyfadas@hotmail.com

Copyright © 2022 Γυμναστικός Σύλλογος Γλυφάδας. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.

Οπτικό υλικό γενικού-διαφημιστικού περιεχομένου που χρησιμοποιείται από τον ιστότοπο είναι ιδιοκτησία του Freepik.